Forsiden | Om NPS | Om Parapsykologi | Møteoversikt | Bli medlem | Kontakt oss
 
Aktuelt
 

 



En kort orientering, spesielt med tanke på mange ikke-medlemmer som ikke er kjent med utviklingen innen dette faget.

Parapsykologi som vitenskapsfag

(Ref: Norsk Parapsykologisk Selskap)


Hva er parapsykologi? - og psi?

Selve ordet parapsykologi sier egentlig bare at dette fagområdet ligger ved siden av psykologiens tradisjonelle fagområde (para = ved siden av). Mange fenomener er blitt tolket inn i dette begrepet, ikke uten protester og diskusjoner. Psi (gresk bokstav) er i senere tid lansert som nøytralt, overordnet samlebegrep for paranormale fenomener, i første rekke ESP (Extra Sensory Perception) og psykokinese.

Sentrale, paranormale fenomener som for tiden inngår i parapsykologiens forskning:

UTENOMSANSELIG PERSEPSJON (ESP):
Telepati, klarsyn (clairvoyance), klarhørsel (clairaudience), kvistgjen­ger­fenomenet, prekognisjon, retrokognisjon, psykometri.

ANDRE PARANORMALE FENOMENER:
psykokinese, synkronisitet, healing, ut-av-kroppen-opplevelser, nær-døden-opplevelser, reinkarnasjonsopplevelser, hjemsøkte hus, apparisjoner (gjenferd o.a.), spiritisme.

Parpasykologi - en vanlig definisjon:

Parapsykologi er et fag- og forskningsområde som omfatter opplevelsestyper hvor bevisstheten får informasjon om eller påvirker omgivelsene (andre bevisstheter, organismer eller annen materie) uten at noen kjent overføringsmekanisme av informasjon eller energi ser ut til å være involvert.

Parapsykologi og andre kunnskaps- og forskningsområder

I årenes løp har parapsykologi også kommet til å omfatte grenseområder for flere vitenskapsfag enn psykologien: Fysikk, biologi,medisin, arkeologi, religion, filosofi, folkloristikk, antropologi, for å nevne noen.

Kunnskapseksplosjon - også innen parapsykologien

I vitenskapens verden snakker man om senere tiårs kunnskaps- og forskningseksplosjon. Det samme har funnet sted i vitenskapelig basert, eksperimentell psi-forskning. Resultatet er at en rekke eksperimenter verden over ser ut til å bekrefte flere psi-fenomeners eksistens. Det er også interessant å merke seg at dagens forskning i økende grad dreies mot hvordan psi-fenomener fungerer og hva de påvirkes av.

Parapsykologi som fag- og forskningsområde ved høyere læresteder

I flere land (USA, Tyskland, England, Nederland, Sverige o.a.) har parapsykologi fått innpass som fag- og forskningsområde ved høyere læresteder, enten via etablering av eget professorat eller på annen måte. Dette har selvsagt bidratt til et oppsving i internasjonal parapsykologisk forskning og utvikling.

Her i Norden er Sverige blitt foregangslandet. I løpet av de siste årene er parapsykologi som fagområde kommet inn ved tre svenske universiteter; i Stockholm, Lund og Gøteborg. I Lund er det opprettet et eget professorat med ”psykologi inkluderende parapsykologi og hypnose” som fagkrets.

Norsk Parapsykologisk Selskaps rolle

Norsk Parapsykologisk Selskap (NPS) ble stiftet i 1917, med medlemmer både i og utenfor universitetsmiljøet. Blant tidlige medlemmer finner vi blant andre psykologiprofessoren Harald Schjelderup. Og helt fra starten har NPS vært orientert mot internasjonal forskning og faglitteratur. Ikke minst har våre utenlandske gjesteforelesere fra aktive forskningsmiljøer bidratt til dette. – Til tross for ytterst beskjedne økonomiske rammer har medlemmer i Norsk Parapsykologisk Selskap gjennom årene holdt liv i tanken om parapsykologi som vitenskap; faktisk den eneste norske organisasjon med dette siktemålet, på dette fagnivået.

Men bak all kunnskap og forskning ligger også den levende virkelighet; mennesker som selv har hatt paranormale opplevelser, noen i glede og undring, noen i engstelse. NPS kan være et godt sted å møtes, hvor det ”unormale er normalt”, hvor empatinivået er høyt og nysgjerrigheten varm, med lærerik utveksling av erfaringer, kunnskap og refleksjoner. Denne dimensjonen skal også frem, når vi nå feirer 90 år!




 __________________________________________________________
Norsk Parapsykologisk Selskap, Postboks 249, 1319 Bekkestua,
e-post, telefon 67 53 48 84 eller 67 56 48 85


Copyright 2003 © Hege Næss